Mes vitaminave, disa janë më të rëndësishmet në kohë të caktuara të vitit. Gjatë stinës së dimrit sidomos, vitaminat janë veçanërisht të rëndësishme pasi viruset e ndryshëm dhe mirëmbajtja e organizmit kërkojnë një kujdes të shtuar. Studime të reja tregojnë se konsumimi i ushqimeve dhe vitaminave të duhura në të gjithë stinët e ftohta, përveç shëndetit të mirë ju ndihmon edhe të humbisni në peshë. Po flasim për vitaminën A e cila konsiderohet si një faktor kyç në mbrojtjen e organizmit dhe rënien në peshë. Në këtë artikull ju tregojmë çdo gjë që duhet të dini mbi këtë temë si dhe ushqimet ku ta merrni me shumicë këtë vitaminë.

Si të humbisni peshë?

Vitamina A njihet si një hero mes ushqyesve të tjerë, ajo përmban retinol dhe luan një rol kundra plakjes gjithashtu forcon sistemin imunitar. Ndër të tjera për vlerat e kësaj vitamine, një studim i kohëve të fundit publikuar në gazetën shkencore Molecular Metabolism, tregoi se vitamina A stimulon djegien e dhjamit të tepërt në trup. Ky proces i djegies së dhjamit të keq duke e kthyer atë në një burim energjie për trupin është i njohur për mjekët. Kështu vitamina A, e kthen dhjamin që mbërthen barkun, kofshët apo krahët tuaj në burim energjie dhe force për të përballuar aktivitetet tuaja të përditshme.

Vitamina A dhe i ftohti

Drejtuesi shkencor i këtij studimi Dr, Florian Kiefernga Universiteti i Mjeksisë në Vienë, tregoi se ka një lidhje mes ekspozimit ndaj të ftohtit dhe veprimit të shtuar të kësaj vitamine. Mungesa e vitaminës A në përgjithësi lidhet me shtim në peshë ndërsa në këtë rast fokusi është tek efikasiteti i shtuar i saj kur është ftohtë. Gjetjet e këtij studimit pritet të jenë pikënisja ndaj terapive dhe kurave të reja në luftën kundër obezitetit, një sëmundje që prek 395 të të rriturve në të gjithë botën. Në këtë pikë ekspertët këshillojnë që këtë vitaminë ta konsumoni shumë gjatë dimrit, si për të humbur në peshë ashtu edhe për shëndet më të mirë e organizmin më rezistent.

Ushqimet e pasura me vitaminë A

Ndër burimet më të pasura me këtë vitaminë është mëlçia e viçit, pureja e kungullit, patatet e ëmbla, karotat, spinaqi, qumështi, brokoli apo pjepri gjatë verës. Mundohuni që këto ushqime t’i përfshini sa më shumë në dietën tuaj të përditshme për të parë rezultate të jashtme dhe të brendshme në trupin tuaj.