Zyrtarët gjermanë të shëndetësisë thanë se Evropa po përjeton një shpërthim shkatërrues të gripit të shpendëve që prek zogjtë e egër dhe fermat e shpendëve ndërsa njerëzit vazhdojnë të luftojnë me pandeminë COVID-19 .

“Raste të reja po zbulohen çdo ditë dhe nuk janë të prekur vetëm shpendët e egër”, vënë në pah raportet e institutit.

Instituti Federal i Kërkimeve për Shëndetin e Kafshëve i Gjermanisë, tha se raste janë gjetur në Kanada, në të gjithë Evropën dhe në Indi dhe Azinë Lindore.

Vendet e prekura shtrihen nga Finlanda në Ishujt Faroe dhe Irlandë, nga Rusia në Portugali. Në të njëjtin hark kohor në të gjithë Evropën, të dhënat e FLI treguan 675 infeksione te shpendët e egër dhe 534 infeksione te bagëtitë.

Ndërsa në Gjermani, 394 raste u zbuluan te shpendët e egër, duke përfshirë rosat, patat, mjellmat dhe pulëbardhat, midis fillimit të tetorit dhe 29 dhjetorit. Rastet u zbuluan kryesisht përgjatë bregdetit.

Në Izraelin verior, zyrtarët thanë se qindra mijëra pula duhej të asgjësoheshin për të ndaluar përhapjen e gripit.