Këto kohë mund t’i keni kaluar netët duke provuar pozicione të ndryshme gjumi në përpjekje për t’u rehatuar.

Por çfarë thonë provat se cilat pozicione të gjumit janë në të vërtetë më të mirat?

Studimet mund të jenë në gjendje të na ndihmojnë, megjithëse duke pasur parasysh se sa i rëndësishëm është gjumi, është e habitshme se sa pak studime në shkallë të gjerë janë kryer.

Së pari, duhet një mënyrë për të përcaktuar se në cilin pozicion janë duke fjetur njerëzit. Për ta zbuluar, studiuesit kanë provuar një sërë teknikash duke përfshirë filmimin e njerëzve teksa ata flenë ose duke i detyruar ata të përdorin teknologjinë e veshjes që monitoron lëvizjet e tyre.

Ata zbuluan se gjatë kohës së tyre në shtrat, njerëzit shpenzonin pak më shumë se gjysmën e kohës anash, rreth 38% në shpinë dhe 7% në pjesën e përparme. Dhe sa më të vjetër ishin njerëzit, aq më shumë kohë kalonin në anët e tyre.

Ky paragjykim ndaj gjumit anash është diçka që ne e zhvillojmë vetëm kur bëhemi të rritur, sepse fëmijët mbi moshën tre vjeç shpenzojnë mesatarisht një sasi të barabartë kohe duke fjetur anash, mbrapa dhe përpara.

Pra, gjumi në krah është pozicioni më i zakonshëm dhe ne mund t’i besojmë mençurisë