Këshilli italian i Ministrave, pas një mbledhjeje dy orëshe, miratoi njëzëri dekretin e ri anti-Covid i cili përmban një shtrëngim të mëtejshëm për të frenuar Omicron.

Dispozita prezanton detyrimin për të pasur një vaksinë për personat mbi të 50-at dhe zgjeron super “Green pass” në kategori dhe aktivitete të ndryshme.

Për të aksesuar shërbimet – nga dyqanet te bankat, nga parukierët te estetistët – do t’ju duhet certifikata e gjelbër bazë.

Sapo dekreti të botohet në Fletoren Zyrtare, vaksina do të jetë e detyrueshme deri në datën 15 qershor për të gjithë ata që kanë mbushur 50 vjeç ose do të mbushin deri në atë datë, me përjashtim vetëm për ata me certifikatë mjekësore. Kurse të shëruarit, pra ata që e kanë kaluar COVID-19 do të duhet të vaksinohen pas 6 muajsh.

Por për 50-vjeçarët ka edhe një ndërhyrje tjetër: nga data 15 shkurt mund të shkoni në punë vetëm me ‘super lejen e gjelbër’.

Një masë që zbatohet si për sektorin privat ashtu edhe për atë publik, përfshirë ata që punojnë në gjyqësor dhe magjistratët.

Megjithatë, rregulli nuk zbatohet për avokatët mbrojtës, dëshmitarët dhe palët në gjyq.

Kontrollet do të jenë në dorën e punëdhënësve dhe ata që nuk kanë superkalimin do të konsiderohen të pajustifikuar në mungesë deri në paraqitjen e vërtetimit, “me të drejtën e mbajtjes së marrëdhënies së punës dhe pa pasoja disiplinore”, por me pezullim të pagës dhe çdo shpërblimi tjetër, sido që të quhet.

Megjithatë, kompanitë mund të zëvendësojnë ata që nuk kanë një leje të përforcuar. Në këtë rast parashikohen gjoba: për ata që hyjnë në një vend pune dhe nuk kanë ‘Superkalimin’, rrezikon gjobitjen nga prefekti nga 600 deri në 1500 euro.

Do të kthehet dhe përdorimi masiv i punës së zgjuar (smartëorking): ministrat Brunetta dhe Orlando nënshkruan qarkoren në të cilën administratat publike dhe punëdhënësit privatë ndërgjegjësohen për përdorimin e plotë të këtij instrumenti.