Rast i mirë qe filmi shqiptar të fitojë çmim në “Oscar”.

Janarin e kaluar, regjisorja shqiptare e Kosovës, Blerta Basholli, ishte e lumtur që kishte hyrë në Festivalin e Filmit Sundance me filmin e saj debutues “Hive”.

Filmi është në gjuhën shqipe për një grua, e cila nis biznesin e saj pas Luftës së Kosovës, ishte një perlë frymëzuese, por Basholli as që kishte guxuar të ëndërronte se sa larg do të arrinte.

Jo vetëm që u bë filmi i parë në historinë e “Sundance” që fitoi tre çmimet më të mira në garën botërore të kinemasë, por tani ai ka një shans të madh për t’u bërë pretenduesi i parë i Kosovës për Oscar në kategorinë më të mirë ndërkombëtare të filmit.

Hive”, i cili vjen në video sipas kërkesës më 1 shkurt dhe “The Criterion Channel” më 9 shkurt, bazohet në historinë e vërtetë të Fahrije Hotit, e cila gjatë Luftës së Kosovës 1998-1999 u largua nga qyteti i saj i vogël i Krushës së Madhe me fëmijët e saj të vegjël.

Kur ajo u kthye, burri i saj ishte zhdukur, kishte mundësi edhe të kishte vdekur. Ajo nuk kishte asnjë mënyrë për të mbajtur familjen e saj.

Duke përmbysur traditën dhe pritshmëritë, Hoti u bashkua me koleget e veja  të luftës dhe filloi të shiste në tregjet lokale, ajvarin (një erëz me speca të kuq), të cilën e përgatiste vet.