Pa sulmit ndaj Ukraines, Putin eshte shprehur se  nuk kishte zgjidhje tjetër veçse të urdhëronte ‘operacion’ kundër saj duke argumentuar se të gjitha përpjekjet e mëparshme të Moskës për të siguruar që shqetësimet e saj të sigurisë ishin adresuar, nuk u moren parasysh.

Presidenti rus i bëri komentet e tij duke iu drejtuar Unionit Rus të Industrialistëve dhe Sipërmarrësve.

Moska i kishte bërë thirrje aleancës ushtarake të NATO-s të udhëhequr nga Shtetet e Bashkuara për të garantuar që Ukraina nuk do të lejohej kurrë të bëhej anëtare dhe të ndalonte të gjithë aktivitetin ushtarak në Evropën Lindore përpara sulmit të Rusisë ndaj fqinjit të saj. Uashingtoni dhe NATO i hodhën poshtë këto kërkesa.