Suedia ka ndalur testimin në shkallë të gjerë për COVID-19 edhe midis njerëzve që shfaqin simptoma të infeksionit.

Ky vendim i jep fund zonave testuese të lëvizshme në të gjithë vendin, si dhe testeve të dorëzuara në shtëpi që u bënë të kudogjendura gjatë pandemisë dhe siguruan të dhëna thelbësore për gjurmimin e përhapjes së koronavirusit.

Lëvizja e vë kombin skandinav në kundërshtim me pjesën më të madhe të Evropës, por disa ekspertë thonë se mund të bëhet normë pasi testimi i kushtueshëm sjell më pak përfitime me variantin omicron lehtësisht të transmetueshëm, por më të butë.

Vendimi vjen ndërsa qeveritë po fillojnë të konsiderojnë trajtimin e COVID-19 si sëmundje endemike, pra si infeksion i zakonshëm.

“Ne kemi arritur një pikë ku kostoja dhe rëndësia e testimit nuk janë më të justifikueshme”, – tha Shefi i Agjencisë Suedeze të Shëndetit Publik, Karin Tegmark Wisell për transmetuesin kombëtar SVT, citon noa.al.

“Nëse do të vazhdojmë me testime të gjera për të gjithë ata që kanë COVID-19, kjo përkthehet në gjysmë miliardë korona në javë (rreth 55 milionë dollarë) dhe 2 miliardë në muaj (220 milionë dollarë),” shtoi Tegmark Wisell.

Duke filluar nga e mërkura e sotme, vetëm punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe të kujdesit për të moshuarit si dhe më të rrezikuarit do të kenë të drejtën për testim PCR falas nëse janë simptomatikë, ndërsa pjesës tjetër të popullsisë thjesht do t’i kërkohet të qëndrojë në shtëpi nëse shfaq simptoma që mund të jenë prekur nga COVID-19.