Ashtu siç kishte njoftuar, Pentagoni ka dhënë përgjigjen zyrtare lidhur me ekzistencën e UFO-ve dhe nëse ata kanë vizituar Tokën.

Kanë kaluar 50 vjet nga raporti i parë. Dhe për herë të parë zyrtarët e Departamentit të Mbrojtjes raportojnë në Dhomën e Përfaqësuesve për pamjet e UFO-ve.

Sipas Dailymail, më shumë se 140 raporte janë bërë nga pilotët e Forcave Ajrore të SHBA pas vitit 2004 për fenomene ajrore të panjohura (UAP) dhe një punonjës i lartë i Pentagonit që ndihmoi në përpilimin e raportit deklaroi se objektet fluturuese janë UFO.

Dy zyrtarë të lartë të Departamentit të Mbrojtjes dëshmuan sot në Nënkomitetin e Inteligjencës së Dhomës së Përfaqësuesve, 11 muaj pas publikimit të një raporti që listonte më shumë se 140 raste UAP të raportuara nga pilotët e Forcave Ajrore të SHBA që nga viti 2004.

“Ne e dimë se ushtria jonë ka parë një fenomen të paidentifikuar dhe për shkak se UAP-të janë një rrezik potencial për sigurinë ne jemi të përkushtuar të përpiqemi të përcaktojmë origjinën e tyre,” tha Ronald Moltri, i cili mbikëqyr një ekip të ri pranë Nënsekretarit të Mbrojtjes për Informacionin dhe Siguri.

Zyrtari i dytë që dëshmoi ishte Scott Bray, zëvendësdrejtor i shërbimit inteligjent të Marinës.

Moltry dhe Bray duhej të dëshmonin para seancës publike. Ky do të jetë dëgjimi i parë publik mbi këtë temë që kur Forcat Ajrore i dhanë fund një programi kërkimor për UFO të koduar Project Blue Book në vitin 1969. Në 17 vitet e ekzistencës së tij, programi ka mbledhur 12618 pamje të UFO-ve, 701 prej të cilave kanë të bëjnë me artikuj të cilët zyrtarisht mbeten “të paidentifikuar”.

Kryetari i nënkomitetit, Andre Carson, tha në fjalën e tij hyrëse se ishte e rëndësishme që Pentagoni të hiqte stigmën nga sytë e të panjohurave të tilla. Për shkak të kësaj stigme, pilotët u dekurajuan nga raporti i UAP, në mënyrë që ata të analizoheshin nga ekspertët.

“UAP është e pashpjegueshme, kjo është e vërtetë.” tha Carson.

Termi UFO, që do të thotë “objekt fluturues i paidentifikuar”, është lidhur prej kohësh me idenë e avionëve alien, diçka që nuk u përmend fare në prezantimin e raportit të UAP-it qershorin e kaluar. Studiuesit u fokusuan kryesisht në kërcënimet e mundshme për sigurinë kombëtare të SHBA-së dhe sigurinë e fluturimeve.

Megjithatë, raporti përfshinte disa nga videot e publikuara më parë nga Pentagoni, të cilat përshkruajnë objekte fluturuese misterioze që manovrojnë përtej aftësive të avionëve modernë. Këto objekte nuk duket se kanë ndonjë sistem të dukshëm shtytës ose zona kontrolli fluturimi.

Analistët nga Departamenti i Mbrojtjes dhe shërbimet e inteligjencës që përgatitën raportin nuk shpjeguan origjinën e vetëm një prej 144 pamjeve të UAP, të cilën ata ia atribuuan një tullumbace të madhe të shfryrë. Edhe pse nuk arriti asnjë përfundim, raporti i vitit të kaluar vuri në dukje se këto pikëpamje padyshim nuk shpjegohen nga një shkak i vetëm. Do të nevojiten më shumë të dhëna dhe analiza për të përcaktuar nëse ky është një sistem avioni “ekzotik” i zhvilluar fshehurazi nga qeveria amerikane ose një kompani tregtare ose një fuqi e huaj si Kina ose Rusia.