Ky kryeqytet i famshëm europian është ndërtuar dhe formuar në bazë të pandemive të shumta që ka kaluar në të shkuarën, ndaj lajmi se ai do të ndalojë makinat s’është aspak çudi.

Parisi po planifikon të ndalojë makinat brenda vitit 2024, me qëllim pastrimin tërësor të qytetit dhe reduktimin e trafikut.

Pasi e rikrijojë veten sërish, shekuj të tërë pas kohëve të tij të lavdishme, kryeqyteti francez mund të bëhet shumë shpejt qyteti i parë europian që të kufizojë përdorimin e makinave.

Parisi nuk po haset për herë të parë me këto lloj projektesh urbane kaq radikale.

Në fakt, paraqitja dhe ndjesia që të jep ky qytet janë gjerësisht rezultat i programeve urbane që janë modeluar nga pandemi të mëparshme që kanë rënë në Paris, ndër shekuj.

Historiania, Fabienne Chevallier thotë se “që prej pandemisë së Kolerës në vitin 1832, njerëzit kuptuan që kishte një lidhje direkte mes dendësisë urbane, getove dhe shëndetit publik.”

Kështu që nuk është çudi që restorantet parisiene e përdorin shumë pak kondicionerin dhe ndërtesat në përgjithësi kanë shumë dritare.

Plani është lajmëruar nga kryebashkiakja pariziene Anne Hidalgo, sipas të cilës më shumë se 100,000 makina do të zhduken nga pjesa historike e Parisit e cila përbën pjesën më të madhe të qytetit.

Projekti sipas saj ka kohë që është menduar dhe do të vijë 2 vite me vonesë si pasojë e pandemisë.

Përjashtime do të ketë vetëm për mjetet e transportit urban.

Sipas arkitektit francez, Alain Sarfati, ‘Në 10 vitet e ardhshme, Champs Elysees do t’i dedikohet tërësisht këmbësorëve.’

Ideja e njohur si “Qyteti 15-minutësh”, ka për qëllim t’i sjelli njerëzit më pranë vendeve të cilat ata i kanë afër zemrës, duke i transformuar zonat urbane në hapësira multi-funksionale dhe duke reduktuar kështu kohën që duhet për të shkuar nga një vend në tjetrin.

Duke i dhënë prioritet këmbësorëve, çiklistëve dhe transportit publik mbi makinat, Parisi mund ta gjej vetën sërish në pararojë të dizajnit urban global.