Nëse zgjoheni me duar të ënjtura, ka një sërë shpjegimesh të mundshme. Në këtë artikull do të gjeni shtatë arsyet e mundshme për këtë gjendje si dhe opsionet e trajtimit për secilën.

Artriti: Nëse keni artrit, inflamacioni i kyçeve tuaja mund të çojë në ënjtje të duarve në mëngjes. Llojet e ndryshme të artritit mund të rezultojnë në ënjtje të duarve dhe gishtave të fryrë në mëngjes. Kjo perfshin:

Osteoartriti. E quajtur edhe sëmundje degjenerative e kyçeve, kjo gjendje prek kërcin midis nyjeve tuaja.

Artrit rheumatoid. Ky çrregullim autoimun prek nyjet dhe pjesët tjera të trupit tuaj.

Spondiloza e qafës së mitrës. Kjo gjendje e zakonshme, e lidhur me moshën, prek nyjet në shpinë cervikale (zona e qafës); mund të çojë në dhimbje dhe ënjtje të gishtave.

Trajtimi: Trajtimi i artritit fokusohet në lehtësimin e simptomave dhe përmirësimin e funksionit të kyçeve. Në disa raste, mjekët rekomandojnë kirurgji të tilla si riparimi i kyçeve ose zëvendësimi i kyçeve. Për disa njerëz, terapia fizike mund të ndihmojë në përmirësimin e gamës së lëvizjes dhe forcës.

Shtatzënia: Kur jeni shtatzënë, trupi juaj lëshon rreth 50% më shumë lëngje dhe gjak. Një pjesë e këtij lëngu dhe gjaku të tepërt mund të vendoset në indet e duarve, kyçeve dhe këmbëve tuaja.

Trajtimi: Në mënyrë tipike, duart e fryra në mëngjes për shkak të shtatzënisë nuk janë asgjë për t’u shqetësuar. Sidoqoftë, duhet të flisni me mjekun tuaj për këtë, sepse ka një shans që mund të jetë një tregues i niveleve të larta të proteinave dhe presionit të lartë të gjakut. Në shumë raste, gjithçka që nevojitet është të ulni sasinë e natriumit në dietën tuaj dhe të rrisni sasinë e ujit që pini.

Skleroderma: Skleroderma është një sëmundje autoimune që prek indin lidhor. Nuk është ngjitëse apo kanceroze. Një simptomë tipike e hershme e sklerodermës janë duart e fryra dhe gishtat e fryrë në mëngjes. Kjo ënjtje shoqërohet me pasivitetin e muskujve gjatë natës.

Trajtimi: Meqenëse një rast i lehtë mund të bëhet më serioz nëse nuk trajtohet, është e nevojshme kujdesi i duhur mjekësor. Në shumicën e rasteve, mjeku juaj do t’ju rekomandojë medikamente anti-inflamatore. Mjeku juaj mund të sugjerojë gjithashtu terapi profesionale.

Probleme me veshkat

Ënjtja në ekstremitetet tuaja mund të jetë rezultat i mbajtjes së ujit. Veshkat largojnë lëngjet dhe toksinat e tepërta për të pastruar trupin. Ënjtja në duart tuaja mund të jetë një shenjë se veshkat tuaja nuk po funksionojnë siç duhet.

Trajtimi: Nëse ënjtja shoqërohet me simptoma të tilla si lodhje e pazakontë, gulçim (pas përpjekjeve minimale) dhe vështirësi në të menduarit qartë, kryeni vizita me mjekun tuaj për një diagnozë të plotë.

Sindroma e tunelit karpal: Nëse përdorimi i tepërt i kyçit të dorës tuaj ka rezultuar në një diagnozë të sindromës së tunelit të kyçit të dorës, mjeku juaj ka të ngjarë të rekomandojë një nyje për të kufizuar lëvizshmërinë e kyçeve tuaja. Nëse nuk e vishni shakullin gjatë gjumit, kyçet e dorës mund të përkulen në mënyra të ndryshme që mund të çojnë në ënjtje të duarve në mëngjes.

Trajtimi: Mbani një splint gjatë natës. (Një splint është një pajisje që përdoret për të mbajtur të qëndrueshme një pjesë të trupit për të ulur dhimbjen dhe për të parandaluar dëmtimet e mëtejshme.)

Dieta: Një dietë me natrium të lartë mund të rezultojë në ënjtje të duarve në mëngjes.

Trajtimi: Ulni sasinë e natriumit që konsumoni.

Pozicioni i keq i gjumit: Për disa njerëz, duart e fryra në mëngjes janë një shenjë e qëndrimit të gjumit. Nëse flini me duar dhe e vendosni pjesën më të madhe të peshës në anën tuaj, mund të zgjoheni me duar të ënjtura.

Trajtimi: Ndryshoni pozicionin tuaj të gjumit gjatë gjithë natës.