Bill Gates ka paralajmëruar për pandemi shumë më të këqija se Covid-19, teksa u ka bërë thirrje qeverive të kontribuojnë me miliarda dollarë për t’u përgatitur për shpërthimin e ardhshëm global.

Filantropisti tha se ndërsa variantet Omicron dhe Delta të coronavirusit ishin disa nga viruset më transmetues të parë ndonjëherë, botës mund t’i duhet të përballet me një patogjen që shkakton një shkallë shumë më të lartë të vdekjeve ose sëmundjeve të rënda.

Fondacioni Bill & Melinda Gates dhe Wellcome Trust i Mbretërisë së Bashkuar po i japin 300 milionë dollarë Koalicionit për Inovacionet e Përgatitjes Epidemike, i cili ndihmoi në formimin e programit Covax për të ofruar vaksina në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme. CEPI po përpiqet të mbledhë 3.5 miliardë dollarë pasi synon të shkurtojë kohën e nevojshme për të zhvilluar një vaksinë të re në vetëm 100 ditë.

Ai shtoi se pjesa më e madhe e inovacionit për t’u përgatitur për një pandemi të ardhshme mund të jetë gjithashtu e dobishme në trajtimin e problemeve ekzistuese shëndetësore globale, të tilla si krijimi i një vaksine për HIV dhe vaksina më të mira për tuberkulozin dhe malarinë.

Gates tha se dy financuesit e mëdhenj të zhvillimit të vaksinave gjatë pandemisë Covid-19, CEPI dhe qeveria amerikane, u treguan “të guximshëm” që vunë paratë në rrezik. Por, ai pranoi se duhej bërë më shumë për të rritur furnizimet për të vaksinuar botën.