Emigrantët shqiptarë që kalojnë Kanalin e Doverit do të përballen me kontrolle të rrepta mbi dosjet kriminale.

Policia shqiptare do të vendoset në Mbretërinë e Bashkuar për të kontrolluar shenjat e gishtërinjve dhe të dhënat biometrike të shqiptarëve sipas bazave të të dhënave kriminale, raporton artikulli i fundit i The Telegraph.

ARTIKULLI I THE TELEGRAPH

Emigrantët shqiptarë që kalojnë Kanalin e Doverit do të përballen me kontrolle të të dhënave kriminale nga oficerët e policisë shqiptare të vendosur në Dover.

Zyrtarët e Zyrës së Emigracionit do të takohen sot me oficerë të lartë të policisë shqiptare për të rënë dakord mbi planet që oficerët nga shteti ballkanik të kontrollojnë gjurmët e gishtërinjve dhe të dhënat biometrike të emigrantëve me bazat e të dhënave kriminale shqiptare për përputhshmëri.

Burimet qeveritare thanë se kjo do t’u mundësonte oficerëve të Forcave Kufitare dhe të zbatimit të imigracionit që të identifikonin dhe të gjurmonin shpejt këdo që konsiderohet se nuk është “i favorshëm për të mirën publike” për shkak të historisë së tyre kriminale, në mënyrë që të kthehen në Shqipëri.

Zyrtarët e imigracionit po përdorin gjithashtu legjislacionin e ri që hyri në fuqi në qershor për të ndaluar dhe përshpejtuar deportimin e shqiptarëve pa precedentë penalë, kërkesat e të cilëve për azil gjykohen si “të pabaza”.

Lëvizjet vijnë pas një rritjeje të numrit të shqiptarëve që kalojnë Kanalin e Doverit me gomone. Zyrtarët e Home Office kanë thënë se shqiptarët përbëjnë 50-60% të të ardhurve. Më shumë se 25,000 emigrantë kanë arritur në Mbretërinë e Bashkuar këtë vit përmes ngushticës së Doverit, dyfishi i normës së vitit të kaluar.

Mësohet se vendosja e të paktën dy oficerëve shqiptarë në Dover është propozuar nga Gledis Nano, drejtor i përgjithshëm i policisë së shtetit shqiptar, gjatë një vizite një muaj më parë teksa takoi shefat e Agjencisë Kombëtare të Krimit dhe zyrtarët e Home Office.

Të gjithë migrantëve u merren shenjat e gishtave dhe fotografohen nga Forcat Kufitare në momentin e mbërritjes.

“Këto të dhëna biometrike do t’u mundësojnë oficerëve të zbulojnë çdo shqiptar të kërkuar nga policia shqiptare ose që ka një prejardhje kriminale,” tha një burim. “Ata do të kenë dy laptopë me të gjitha sistemet dhe të dhënat që ka policia shqiptare”.

Ky sistem është modeluar sipas një marrëveshjeje të ngjashme që Shqipëria bëri me Francën, ku vendosi oficerë policie në pesë qytete franceze për të ndihmuar në luftimin e bandave shqiptare të krimit të organizuar.

Një burim i Forcave Kufitare tha: “Ky akses do të na ndihmonte jashtëzakonisht shumë, duke supozuar se nuk ka mbrojtje të të dhënave apo çështje ligjore që do të pengonin policinë shqiptare të marrë të dhëna biografike dhe biometrike mbi shqiptarët e kapur nga Forca Kufitare e Mbretërisë së Bashkuar sipas ligjit të Mbretërisë së Bashkuar për të kontrolluar në lidhje me të dhënat e saj. Kjo jo vetëm që do të na mundësojë të identifikojmë se kush janë ata, por edhe nëse mes tyre ka kriminelë të njohur. Megjithatë, mund të ketë rrezik në ndarjen e informacionit për azilkërkuesit me qeverinë e vendit nga i cili pretendojnë se i frikësohen persekutimit, të paktën përpara se të vlerësohet kërkesa.”

U arrit marrëveshja për largimin e emigrantëve të paligjshëm shqiptarë

Plani është pjesë e një marrëveshjeje më të gjerë për të larguar kriminelët dhe emigrantët e paligjshëm në Shqipëri nga Priti Patel, Sekretarja e Brendshme, verën e kaluar.

Si pjesë e marrëveshjes, Britania e Madhe ka shpenzuar 1 milion £ për një stacion të ri policie në Aeroportin Ndërkombëtar të Rinasit në Tiranë, për të ndihmuar në shpejtësimin e të kthyerve.

Një delegacion prej katër oficerësh nga laboratorët mjeko-ligjorë të policisë së shtetit shqiptar do të takohen me zyrtarët e Zyrës së Emigracionit sot për të diskutuar financimin e MB për të rritur kapacitetin e tyre për analizat e ADN-së dhe përpunimin e të dhënave për emigrantët shqiptarë.

Çdo migrant që ka kaluar më shumë se një vit në burg mund të ndalohet dhe largohet nga MB sipas ligjeve pas Brexit të prezantuara në vitin 2020.

Zyra e Brendshme po përdor gjithashtu Aktin e Emigracionit për t’i deklaruar kërkesat për azil nga Shqipëria si “të pabazuara”, sepse “nuk ka rrezik serioz përndjekjeje”. Emigrantët nuk kanë të drejtë ankimimi dhe mund të largohen brenda 30 ditëve.

“Ata që vijnë nga Shqipëria, një vend i sigurt dhe i begatë, po udhëtojnë nëpër vende të shumta për të bërë të mundur kalimin në Britaninë e Madhe. Ata më pas bëjnë kërkesa të rreme për azil kur mbërrijnë,”-tha një zëdhënës.

“Përmes Aktit të Kombësisë dhe Kufijve, të prezantuar nga Sekretari i Brendshëm, kërkesat për azil mund të jenë të papranueshme nëse dikush udhëton nëpër një vend të tretë të sigurt përpara se të arrijë në MB.”